Noord-Italie, vakantie, valle-brembana, italiadesso, live-with-the-locals, authentiek, appartementen, hotels, bed-and-breakfast, agriturismo

Publiek DMFF enthousiast over l’Ultimo Pastore

Zaterdag 8 maart was tijdens het Dutch Mountain Film Festival de Nederlandse première van de Italiaanse film l’Ultimo Pastore (Last Sheperd).  De film, die een aantal prachtige beelden laat zien van “onze” bergen werd op het goedbezochte filmfestival enthousiast onthaalt. Zo enthousiast dat er serieuze plannen zijn om de film in meerdere filmzalen in Nederland te laten vertonen.

ItaliAdesso was door de organisatie van het DMFF in de gelegenheid gesteld om een korte inleiding te verzorgen, waar we graag gebruik van maakten. Vlak voordat ik het podium op moest werd me gevraagd waar ik de inleiding over ging, over de film of over ons gebied. Beiden want het veel met elkaar te maken, was mijn antwoord.

We hoorden voor het eerst van deze film toen we in 2013 met iemand in gesprek waren over het authentieke karakter van de Valle Brembana, met zijn eigen taal, eigen sport etc. en dat de bewoners zich over het algemeen niet van bewust zijn hoe bijzonder dit is. De oude streek taal, Bergamask, verwant aan het retro romaans, noemen ze zelf vaak dialect. Degene waar we mee spraken vertelde toen over het feit dat herders een eigen taal spreken (Gaï) en dat dat zo mooi aan de orde komt in de net verschenen film l’Ultimo Pastore, deze film dus.

l’Ultimo Pastore en de Valle Brembana

In tegenstelling van wat de filmtitel doet vermoeden is Renato Zucchelli de herder uit de film trouwens niet de laatste herder. Hij is de laatste van Milaan, maar in de Valle Brembana leven nog verschillende herders min of meer zoals de film laat zien. ’s Winters in het dorp, zomers in de hoger gelegen bergen van de Orobische Alpen, waar ze zelf kaas maken, die dankzij de grote diversiteit aan begroeiing elk hun unieke smaak hebben, voor sommige van deze kazen bestaan zelfs wachtlijsten.

Vorig jaar half juni raakten we met de auto tussen een hele kudde schapen, te vergelijken met wat u zo meteen gaat zien. Dit was echt een heel aparte ervaring, de kracht die van zo’n kudde uit gaat deed de auto schudden. We hebben het gefilmd en bij het zien van dat filmpje ervaar je een beetje hoe het was ( YouTube gaf zelfs aan dat de video wellicht wat schokkerig zou zijn en of ik wilde dat YouTube dat voor mij zou verbeteren.)
De volgende dag zagen we dat we niet de enige waren die het bijzonder vonden en stonden er foto’s op Facebook.
Het “meisje van de slager” reageerde met: “leuke foto van de kudde van mijn broer”.
Degene die het oorspronkelijk geplaatst had reageerde daar weer op met: “weet je dat er een film is over een herder die met zijn kudde naar Milaan gaat?”.
Het “meisje van de slager” reageerde weer met: “ja die film ken ik want de hoofdrolspeler is Renato Zuchelli, mijn oom”.

Kortom je kunt de hoofdrolspelers uit deze film maar zo tegen komen in de Valle Brembana.

Na de film  hebben we met verschillende filmbezoekers nog uitgebreid nagepraat, over de film en de Valle Brembana.

Print Friendly, PDF & EmailPrint Friendly