Noord-Italie, vakantie, valle-brembana, italiadesso, live-with-the-locals, authentiek, appartementen, hotels, bed-and-breakfast, agriturismo

Herders in de Valle Brembana een vakantiebestemming in Noord Italië.

In de Valle Brembana heb je soms het gevoel terug te kunnen gaan in de tijd. Het leven is er rustiger en je kunt zo ontsnappen aan de hectiek van het leven van alle dag.  Zo leven er in de Valle Brembana nog een aantal “echte” herders. Voor hen is het herder zijn is meer dan een beroep, het is een levenswijze. Ze willen vrij zijn, in de natuur met hun dieren hun eigen keuzes maken.

De herders kun je overal in de Valle Brembana tegenkomen.

’s Winters wonen deze herders in een van de authentieke dorpen en ’s zomers gaan ze met hun kudde schapen, koeien of geiten naar hoger gelegen berghellingen van de Orobische Alpen, waar je ze tijdens een bergwandeling tegen kunt komen. Vóór je ze ziet heb je ze vaak al gehoord vanwege de bellen die ze om hebben. In het zomerseizoen wonen de herder in een berghut waar ze ook zelf kaas maken. Deze door de herders zelfgemaakte kazen zijn soms zo gewild dat er wachtlijsten voor bestaan. In het voor en naseizoen hoef je er niet eens echt hoog de bergen in om een herder en zijn kudde te ontmoeten. De herders zijn vaak opvallende verschijningen die je gewoon tegen komt in een van de vele bars, of je komt zomaar tussen een kudde terecht. (een hele aparte ervaring zoals je ziet in onderstaand filmpje).

De herders uit de Valle Brembana zijn een inspiratiebron voor regisseurs.

Een bijzondere film over een bijzondere herder is “l’Ultimo Pastore”.  De film gaat over Renato Zucchelli, die ‘s zomers in de bergen rond Oltre il Colle BG woont en ‘s winters op zijn boerderij vlakbij Milaan. Hij hoort op de radio dat de kinderen in Milaan vaak niet weten wat een herder is en wat schapen zijn. Hij gaat vervolgens met zijn kudde naar hartje van Milaan. De méér dan 700 schapen op Piazza del Duomo waren wereldnieuws! In 2015 is de film vertoond op het Dutch Mountain Film Festival in Heerlen.

Over een andere herder, Santiago is ook een film gemaakt, die als subtitel: “Geboren in vrijheid” meekreeg. Santiago woont ’s winters in Zambla Bassa BG (een van de dorpen van Oltre il Colle BG) en ’s zomers op de Arera. Als hij “beneden” is heeft hij zijn kudde vaak vlakbij ons eigen appartement en maken we een praatje, zoals op de foto’s te zien is.

 

Print Friendly, PDF & EmailPrint Friendly